Jabłecznik to ciasto, z którym zaczęłam moją kulinarną przygodę! Szczerze powiedziawszy przez długi czas było to jedyne ciasto, które robiłam. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem to jestem pewna, że to ciasto dla ciebie! Jeśli nie lubisz jabłek to na ich miejsce wstaw np. śliwki. Ja użyłam akurat powideł z jabłek, ale na ich miejsce daj co chcesz. Zrób tak aby tobie smakowało :D Uważam, że przepis na kruche jest bardzo dobry, ponieważ zawsze wychodzi. Przyznaję to z ręką na sercu, że zawsze wychodzi smaczne a jeśli zmieniam środek to za każdym razem ciasto smakuje inaczej, więc jeśli ci się uda a będziesz się bał/bała czegoś nowego to zawsze możesz wstawić na miejsce jabłek coś innego i nikt cię nie posądzi o to, że ciągle robisz to samo ciasto. Zaczynamy!
Składniki:
Kruche:
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Kostka margaryny
Piana:
5 białek
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
Środek:
1 kg jabłek
1 galaretka
1/4 szklanki bułki tartej
Wykonanie: Składniki na kruche zagniatamy. Dzielimy na 2 części - jedną wykładamy na blachę, drugą wkładamy do zamrażarki. Spód pieczemy przez 20 min w 180 stopniach.
Jabłka obieramy i gotujemy, dopóki nie będą miękkie. Po wystygnięciu dodajemy bułkę tartą i galaretkę. Ubijamy sztywną pianę z białek, wciąż ubijając wsypujemy cukier i budyń. Na ciasto wykładamy jabłka a następnie pianę.
Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy je na tarce. Pieczemy przez 45 min w 180 stopniach. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)
Chocolate bunny
Na pewno wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńmmmm pychaaa! Wygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuńhttp://szigitanyshow.blogspot.com/
Ja własnie uwielbiam na cieście kruchym <3
OdpowiedzUsuńZapraszam http://ispossiblee.blogspot.com
Moja mama robi z takiego przepisu - ciasto genialne! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko;) Tak Po Prostu BLOG
Moja babcia zawsze używa tego przepisu! Ja osobiście nie przepadam za szarlotką ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie! UNREALIZABLE
uwielbiam szarlotki! ;D
OdpowiedzUsuńZapraszam :
unnormall.blogspot.com
Zjadłabym! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam-Mój blog
Odwdzięczam się za każdą obserwacje :)
Pychota *-*
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę! Twoja wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńhttp://by-koni.blogspot.com/
Uwielbiam szarlotkę, jedno z moich ulubionych ciastek! :) Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMój blog
Ja uwielbiam jabłecznik haha! Zwłaszcza mojej babci :D Sama jednak nigdy nie robiłam.
OdpowiedzUsuńLittleredcherrysmile click
Uwielbiam:D!
OdpowiedzUsuńMój blog ♥ Serdecznie zapraszam !
uwielbiam ! <3 melodylaniella.blogspot.com
OdpowiedzUsuńZazdroszczę cierpliwości do pieczenia! Mimo, że lubię takie domowe dania to zawsze na początku mam zapał do pieczenia, po czym w połowie poddaję się twierdząc, że to nie dla mnie :')
OdpowiedzUsuńMoże wpadniesz na chwilkę? :) 11.11.2016
Pozdrawiam cieplutko
Julka lub halfJulka
jak kto woli
Kiedyś uwielbiałam to ciasto! Teraz już niestety nie mogę go jeść, ze względu na mąkę, nie wiem czy na kukurydzianej, czy ryżowej wyszłoby to ciasto.. pewnie nie tak samo dobre :)
OdpowiedzUsuńOj, ale bym zjadła taką szarlotkę! :)
OdpowiedzUsuńhttp://amlodzinska.blogspot.com
this is herbal and valid manner of obtaining a more younger skin for an extended period of time even as preserving healthy pores and skin.http://guidemesupplements.com/dermessence/
OdpowiedzUsuńAle mam smaka na takie ciasto! Wygląda świetnie. przewrotowiec.blogspot.com
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotki więc chętnie skorzystam z przepisu. Ciekawe czy będzie smakowała inaczej od tej mojej :)
OdpowiedzUsuńMój blog - Klik
I takie pyszne ciacho polać jeszcze najzwyklejszą śmietaną!! Miodzioooo!
OdpowiedzUsuńKocham jabłeczniki, pamiętam jak zawsze wyjadałam kruszonkę którą babcia przygotowała na to ciasto :) Obserwuję i mam nadzieję ,że również zaobserwujesz mojego bloga: iobiektywwsercu.blogspot.com
OdpowiedzUsuń