niedziela, 4 grudnia 2016

Szarlotka; jabłecznik - jak wolicie :)




Jabłecznik to ciasto, z którym zaczęłam moją kulinarną przygodę! Szczerze powiedziawszy przez długi czas było to jedyne ciasto, które robiłam. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem to jestem pewna, że to ciasto dla ciebie! Jeśli nie lubisz jabłek to na ich miejsce wstaw np. śliwki. Ja użyłam akurat powideł z jabłek, ale na ich miejsce daj co chcesz. Zrób tak aby tobie smakowało :D Uważam, że przepis na kruche jest bardzo dobry, ponieważ zawsze wychodzi. Przyznaję to z ręką na sercu, że zawsze wychodzi smaczne a jeśli zmieniam środek to za każdym razem ciasto smakuje inaczej, więc jeśli ci się uda a będziesz się bał/bała czegoś nowego to zawsze możesz wstawić na miejsce jabłek coś innego i nikt cię nie posądzi o to, że ciągle robisz to samo ciasto. Zaczynamy!

        

Przepis na jabłecznik

Składniki:
Kruche:
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Kostka margaryny
Piana:
5 białek
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy 
Środek:
1 kg jabłek
1 galaretka 
1/4 szklanki bułki tartej 

Wykonanie: Składniki na kruche zagniatamy. Dzielimy na 2 części - jedną wykładamy na blachę, drugą wkładamy do zamrażarki. Spód pieczemy przez 20 min w 180 stopniach.


    

  
  

  Jabłka obieramy i gotujemy, dopóki nie będą miękkie. Po wystygnięciu dodajemy bułkę tartą i galaretkę. Ubijamy sztywną pianę z białek, wciąż ubijając wsypujemy cukier i budyń. Na ciasto wykładamy jabłka a następnie pianę. 

  

Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy je na tarce. Pieczemy przez 45 min w 180 stopniach. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)
Chocolate bunny





21 komentarzy:

  1. mmmm pychaaa! Wygląda pysznie :D
    http://szigitanyshow.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja własnie uwielbiam na cieście kruchym <3

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama robi z takiego przepisu - ciasto genialne! :)
    Pozdrawiam cieplutko;) Tak Po Prostu BLOG

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja babcia zawsze używa tego przepisu! Ja osobiście nie przepadam za szarlotką ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie! UNREALIZABLE

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam szarlotki! ;D

    Zapraszam :
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym! :)
    Zapraszam-Mój blog
    Odwdzięczam się za każdą obserwacje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam szarlotkę! Twoja wygląda pysznie :)
    http://by-koni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam szarlotkę, jedno z moich ulubionych ciastek! :) Wygląda bardzo smakowicie :)

    Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja uwielbiam jabłecznik haha! Zwłaszcza mojej babci :D Sama jednak nigdy nie robiłam.
    Littleredcherrysmile click

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam ! <3 melodylaniella.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Zazdroszczę cierpliwości do pieczenia! Mimo, że lubię takie domowe dania to zawsze na początku mam zapał do pieczenia, po czym w połowie poddaję się twierdząc, że to nie dla mnie :')

    Może wpadniesz na chwilkę? :) 11.11.2016

    Pozdrawiam cieplutko
    Julka lub halfJulka
    jak kto woli

    OdpowiedzUsuń
  12. Kiedyś uwielbiałam to ciasto! Teraz już niestety nie mogę go jeść, ze względu na mąkę, nie wiem czy na kukurydzianej, czy ryżowej wyszłoby to ciasto.. pewnie nie tak samo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj, ale bym zjadła taką szarlotkę! :)

    http://amlodzinska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. this is herbal and valid manner of obtaining a more younger skin for an extended period of time even as preserving healthy pores and skin.http://guidemesupplements.com/dermessence/

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale mam smaka na takie ciasto! Wygląda świetnie. przewrotowiec.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam szarlotki więc chętnie skorzystam z przepisu. Ciekawe czy będzie smakowała inaczej od tej mojej :)
    Mój blog - Klik

    OdpowiedzUsuń
  17. I takie pyszne ciacho polać jeszcze najzwyklejszą śmietaną!! Miodzioooo!

    OdpowiedzUsuń
  18. Kocham jabłeczniki, pamiętam jak zawsze wyjadałam kruszonkę którą babcia przygotowała na to ciasto :) Obserwuję i mam nadzieję ,że również zaobserwujesz mojego bloga: iobiektywwsercu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń